Fotoalbum

WIRA Radio- en Elektrotechnisch Bureau


WIRA etalage in Hoorn aan het Kleine Noord 14.
Het jaar is 1956, er hangt een Philips "In de Roos" poster en een Televisie poster in de etalage

Jan Pijpstra vertelt over het WIRA: begin jaren '50 haalde ik het diploma aan het Amsterdamsch Radio-Instituut A.R.I. in Amsterdam.


Advertentie ARI 1954

Na enige tijd bij een aantal firma's te hebben gewerkt, startte ik in april 1956 mijn eigen zaak aan het Kleine Noord 14 te Hoorn, onder de naam "WIRA". Deze afkorting staat voor Wikkel- en Radiobedrijf. Er werden namelijk niet alleen radio's verkocht, maar ook elektromotoren gewikkeld in verband met reparaties.

De radio's en grammofoons waren van de merken Philips en Erres. Later kwamen daar ook toestellen van Siemens en B&O bij.

Midden jaren '60 werden de oude panden platgegooid en helemaal opnieuw opgebouwd en flink uitgebreid. Ook kwam er een monteur bij, in vaste dienst.

Eind jaren '70 halveerde ik de zaak, en ging over op de verkoop van alleen onderdelen. Het werd fysiek allemaal te zwaar. Er werd namelijk ook witgoed verkocht. 

Midden jaren '80 hield ik het helemaal voor gezien. Alles werd verkocht. De zaak werd in drieŽn gedeeld. Tot op de dag van vandaag allemaal andere nering.

Wij hebben met onze beide dochters vrijwel tot het eind boven de zaak gewoond.


Links op de voorgrond een inbouw grammofoon van het type Philips AG2004

 


WIRA fotobureau, 1955


Midden jaren '60 werden de oude panden platgegooid en helemaal opnieuw opgebouwd en flink uitgebreid. Op deze foto is het nieuwe pand te zien. Op het Philips karton staat: "PHILIPS, voor draagbare ontspanning waar u maar wilt".