Philips 22GF200

De Philips 22GF200 is een draagbare single-slikker met batterijvoeding. Het apparaat is ontwikkeld in 1969 en is nooit in productie gekomen.

Zeer bijzonder bij de 22GF200 is dat de plaat stil staat, terwijl het armpje plus de aftaster met een snelheid van 45 omwentelingen per minuut rond draait. Door deze constructie kan de arm zo licht worden uitgevoerd dat de speler in elke stand probleemloos speelt. Bovendien is deze constructie zeer compact.

Een versterker en luidspreker zijn ingebouwd. Het toestel zit in een plat kastje, de plaat wordt aan de voorzijde ingeschoven en vervolgens automatisch afgespeeld.

Het volume wordt ingesteld met het duimwieltje aan de voorkant, daarnaast zit de uitwerpknop.

De Philips 22GF200 is ontwikkeld in Flers, Frankrijk. De productie is wel in kleine aantallen aangelopen, maar daarna gestopt omdat het toestel te veel problemen vertoonde die onoplosbaar waren.  De gemaakte exemplaren zijn later weer gesloopt. Dit exemplaar is waarschijnlijk uit de pilotrun, en door een Philipsmedewerker als "personeel apparaat" gekocht.

Deze platenspeler is eigendom van Nico den Haak. Wanneer iemand iets meer weet over het verhaal achter dit toestel of over de techniek (b.v. welk element hoort hier in), dan graag even een email naar info@grammofoon.com 


Gebruikers handleiding van de Philips 22GF200

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Philips' Gloeilampenfabrieken NV, Eindhoven

Land van herkomst Nederland, made in France
Eigennaam  
Type 22GF200
Serienummer  
Bouwjaar 1969
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 45 t/min
Plaatdiameter 17 cm
Arm ronddraaiende tangentiële arm
Element Philips 22GP234
Aantal transistors  
Type transistors  
Voedingsspanning batterijen
Luidspreker  
Chassis
Philips plastic GF200 chassis
automatische afslag
Behuizing plastic cassette
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs Hfl 
Geschatte waarde  
Productieperiode 1969
Seriegrootte alleen pilotrun, nooit in productie gekomen
Bijzonderheden
platenslikker met ronddraaiende tangentiële arm
speelt in alle standen
plaat staat stil, de arm draait


Links de draaiende arm en de versterkerprint, rechts de luidspreker en de ruimte voor het batterijvak. Let op het contragewicht waarmee de draaiarm dynamisch wordt gebalanceerd. De hefboom links van de luidspreker wordt bediend wanneer het 45-toeren plaatje geheel is ingeschoven.


Op deze foto's ligt het toestel op de rug


Het frame waarop de geluidsopnemer is gemonteerd (hier uitgenomen). Dit kan heen en weer schuiven over twee metalen staafjes. Op deze manier is de aftasthoek altijd de juiste.