Fotoalbum

Audiobuizen Basis- en Vervolgcursus, door Max Ramali
 

Afgelopen voorjaar organiseerde het NGG een basiscursus audiobuizentechniek. Het doel was een supereenvoudige cursus zonder veel ingewikkelde formules. Dus voor mensen die nog nooit een buis hebben gezien en niet weten hoe deze werkt. Een uitdaging dus voor de docenten Peter Boin en Dick Zijlmans alles in Jip-en-Janneke taal uit te leggen.


Kick-off van de basiscursus door Max Ramali

Duur van de cursus was in eerste instantie 3 middagen. Het curriculum bestond uit een deel theorie en een deel praktijk. Hierbij moet men denken aan het laten zien van het inwendige van een eenvoudige phono buizenversterker, het benoemen van de verschillende onderdelen en het verrichten van eenvoudige metingen. In niets is deze cursus dus te vergelijken met wat de NVHR aanbiedt. De cursus Radiotechniek duurt ruim 2 jaar en gaat vrij diep op de hoogfrequent materie in.

Dat we hiermee in de roos schoten blijkt uit het feit de we in korte tijd aan het maximum van 10 deelnemers zaten. Het merendeel volkomen a-technisch en verzamelaar of audio-hifi liefhebber. Maar allen bovenmatig geinteresseerd in het fenomeen buis. 

Na 3 middagen waren de meeste in staat een eenvoudig versterkerschema te lezen en te begrijpen en waren vele “geheimzinnige” zaken rondom een buizenversterker opeens duidelijk.

Met 5 deelnemers gingen we zelfs aansluitend een 2-daagse vervolgcursus in. Daarin lag de nadruk op meten en solderen. Veel cursisten hadden nog nooit een soldeerbout vastgehouden.

Bij de cursus hoort een syllabus van 35 pagina’s. Hierin kan men e.e.a. nog eens rustig nalezen.

Bij voldoende belangstelling willen we de cursus voorjaar 2012 herhalen.

Max Ramali Voorzitter NGG

En de foto's van de NGG Vervolgcursus: