Fotoalbum

Matthäus Passion in Valkkoog

Als afsluiting van de 4e Man Bijt Hond serie besloot men een extra lange special te maken met bovenstaand thema De NCRV vond het nodig hiervoor groots uit pakken. De opnames op zaterdag 15 maart zouden deze keer met publiek zijn. Aanmelden hiervoor kon via Man Bijt Hond.

Gekozen werd uiteindelijk voor het kleine en daardoor intieme kerkje van Valkkoog, even buiten Schagen. Er waren ca. 200 gasten. De kerk was daarmee vrijwel vol. Het dorpje was duidelijk niet op zoveel toeloop berekend. Verkeersregelaars moesten eraan te pas komen de stroom auto's in goede banen te leiden.

Er was door MBH gezorgd voor koffie, thee en een ruime versnapering. Zowel vóór aanvang als in de pauze. Prima geregeld. Alcohol werd op verzoek van Bernard niet geschonken.

Bernard draaide de, volgens hem, ultieme en zeker magistrale uitvoering van de Passies gespeeld door het Concertgebouw Orkest en koren uit 1939 (!). 

De opstelling bestond uit 4 Grundig radio's (o.a. 2 stuks 5010's ) en een TK47 stereo recorder uit 1963. De radio's werden nog extra aangestuurd door een zelfbouw buizen voorversterkertje met dubbeltriodes. Inderdaad klonk het zeer indrukwekkend! Veel laag, een prachtig hoog en een zeer natuurlijke weergave. De acoustiek speelde zeer zeker ook een positieve rol. 

Veel mensen waren duidelijk ook speciaal voor Bernard gekomen. Zijn opkomst als een volleerd artiest was verrassend.

Eerst gaf hij vanaf de kansel een uitleg over het wezen van de Passies. Daarna aanvullend commentaar bij bepaalde passages. Zodoende werd het voor veel mensen duidelijk waar het nou allemaal over ging.

Bernard had een compositie gemaakt van 2x45 minuten. Ruim de helft van de totale duur. Er mocht aan het eind van de voorstelling op zijn uitdrukkelijke verzoek níet geaplaudiseerd worden. Na het uitspreken van een dankwoord kreeg hij toch nog een landurige, staande (!) en welverdiende ovatie.

Het was een onvergetelijke en verrassende avond geworden. Heel bijzonder een dergelijke voorstelling bij te wonen: kijken en luisteren naar oude radio's en een dito bandrecorder.

De regie had de recorder op de muur geprojecteerd, hetgeen het geheel nog visueel aantrekkelijker maakte.

Het was een zeer gemeleerd gezelschap, van jong tot oud en uit alle delen van Nederland.

Zelfs de Limburgse zanger Stef Bos was er.

Velen wilden na afloop met Bernard op de foto en een handtekening op het programma. Hij begint haast een BN-er te worden lijkt het. Zonder twijfel was Bernard dé ster van de avond. Echter zonder allures. Dat siert hem.

De uitzending was uiteraard op Goede Vrijdag 21 maart en duurde ruim 5 minuten. Op de MBH site is een langere versie te zien.

Max Ramali, voorzitter NGG
25 maart 2008