Jack Raves (bouwjaar 1937) is werkzaam geweest bij diverse audio- en bruingoedbedrijven. Hij vertelt
hieronder iets over zijn verleden in dit vak.
Na een kantoorjob bij de N.S in Utrecht ben ik terecht gekomen bij Radio Jaarsveld, ook in Utrecht. Op zaterdagmiddagen mocht ik als volontair meehelpen: de werkplaats schoonmaken! Zo maakte ik kennis met het reparatievak.
TV was er nauwelijks, in het begin. Er was toen nog niet eens stereo. We draaiden met Ronette elementen. De importeur was toen de firma Harder aan de Oude Gracht (de fabriek stond in Amsterdam-West –*NGG)
Jack repareert een Graetz televisietoestel
bij Radio Jaarsveld
De periode bij Jaarsveld is een verhaal apart in mijn "carrière". Financieel stond die zaak er niet zo goed
voor. Aanvankelijk werd ik niet aangenomen, maar toen een van de technici vertrok mocht ik in vaste dienst komen. Ik haalde ondertussen mijn rijbewijs en ging voor -service aan huis- mee op pad. Met mijn verse rijbewijs op zak had ik eerste avond, nota bene met de luxe auto van mijn baas, een aanrijding. Geluk bij het ongeluk was dat het niet door mijn schuld gebeurde en er was niet al teveel blikschade, maar toch! (de politieagent die erbij kwam merkte op dat de inkt nog nat was!).
Daarna heb ik een blauwe maandag als servicemonteur bij Radio Jongerius aan de Kanaalstraat gewerkt. Toen ik trouwde verhuisden we naar Arnhem en werkte daar bij "Van Daalen Bros" aan het Velperplein (vanaf 1966).
Verkoop, demonstraties, voor de collega's cursussen verzorgd over bandrecorders en heel veel meer. De know-how deden we onder andere op bij cursussen van BASF, waar we heel veel mee samenwerkten. Twee Duitse ingenieurs waar we heel wat van opstaken: de heren Mehl en Ritter. Ook de technische dienst gedaan met reparaties in de werkplaats, maar ook aan huis. Tenminste als dat een kwestie was van één of meer nieuwe buizen vervangen! De zaak was een beetje vergelijkbaar met Schuurman in Utrecht. De heren van Daalen hadden geen opvolging: ze deden de zaak over aan het EMS-concern van Jaap Zwolsman. Die overname was niet echt onplezierig, maar het zag er allemaal erg onzeker uit. Grote verbouwingen die weinig of niets uithaalden, een directeur die het aardig in de bol had enzovoort. Hij moest zich wellicht ook waarmaken?
|
|
Platenbar in Dieren bij Cor Hendriks
|
|
Vanuit Arnhem verhuisden we naar Dieren, naar een filiaal van de firma Cor Hendriks aan het Callunaplein, een toen (1969) splinternieuw winkelcentrum (aan de kant van de Gazelle rijwielfabrieken), waar overigens dichtbij ook de heer Gerrit Valks woonde, onze B&O vertegenwoordiger. In Dieren hebben we
(samen met mijn vrouw en later een collega) ontzettend hard gewerkt als zelfstandig filiaal "chef". We moesten overal zelf voor zorgen; demonstreren, verkopen, afleveren en
after-sale service wanneer er iets aan de apparaten mankeerde. Voor de aanvulling van de goederen werd vanuit Doesburg gezorgd. Onder de winkel was een heel mooie demonstratieruimte die Cor "Stereo Caveau" noemde.
Ook kwam ik vaak met Gerrit Griffioen in aanraking die voor Acoustical (Triotrack en Jobo, maar ook voor naalden, diamanten en elementen etc.) de weg op was. Na hem had ik regelmatig te maken gehad met Cees Prooy, in de tijd dat ik inmiddels in Tiel terecht kwam bij de firma Kooijman.
Heb heel wat merken audio-apparatuur door de vingers zien gaan: Bang en Olufsen, Triotrack, Jobo, Beocord, Heimstudio,
Garrard, Telefunken, Revox, Blaupunkt, Uher, Grundig, Supraphon, Menuett, enfin...,
bedenk het maar.
In Arnhem stonden de klanten op zaterdagmiddag in de rij voor een bandrecorder of platenspeler. In de herfst werden er grote aantallen besteld bij de importeurs, ik denk door de opkomst van de naoorlogse economie! Een vroegere collega bij van Daalen Bros ging later als vertegenwoordiger werken bij Tempofoon, voor Garrard en daarna
bij Kinotechniek voor Sennheiser en Heimstudio
(semi-professionele taperecorders).
Tijdens één van de regelmatige Firato's maakte ik Charles Aznavour mee, en het Magic Organ, vooral bekend van Cor Steyn. Met de maker ervan, Jaap Keizerwaard, heb ik nog steeds regelmatig stevig contact!!
De bijeenkomsten voor B&O in Kortenhoef staan me nog helder voor de geest. Hun hoofdvertegenwoordiger, de heer Røthengatter, was een zeer
goede bekende waar ik heel plezierige herinneringen aan heb. Een bijzonder fijne man.
Toonbank met Philips apparatuur
Zomaar enkele andere namen die me te binnenschieten zijn: dhr. Toussaint van Tempofoon, Ed Lammers en mede-directeur Segaar (opvolger van Adolf Don) van Acoustical. Bij hen moest je zijn als je iets wilde weten. Zij wisten alles!
Van Jan van der Molen en Jan Ris (van Acoustical) weet ik nog veel over de presentaties van o.a. Beomaster 2400 en ook diverse andere platenspelers (Beogram
4000! en ga maar door). We kwamen met een vroegere collega, Joop Peters, naar
Kortenhoef. Hij is later voor zichzelf begonnen in Arnhem, met een andere zakelijke partner. Ik heb hem enkele jaren geleden weleens opgezocht, in de Koningstraat.
Met collega-handelaren zijn we in Denemarken naar Struer geweest naar de B&O fabrieken. Die hebben zeer veel indruk op me gemaakt. Kisten met duizenden transistoren, condensatoren . . nog nooit zoveel bijelkaar gezien!
Ben Wielen tussen de televisie toestellen
Ook het (vis) eten in het restaurant daar! En het glaasje Aquavit (bottoms up) dat nog helemaal nieuw voor me was. En onze vliegtuiglanding daarvoor, op een kennelijk militair vliegveld .
Via Johan Cheret kwam ik in email-kontakt met Jan van der Molen. Hem ga ik opzoeken in het Energeticamuseum in Amsterdam waar hij op vrijdagen aan presentaties en rondleidingen meewerkt.
Mede door de bemiddeling van de heer Valks (zo ging dat in die tijd) kwam ik na Arnhem naar Dieren, van Dieren naar Emmeloord (Bekius, de heer Kolkman) en daarna de firma Kooijman in Tiel. Toen Kooijman de zaak "overdeed" was mijn B&O periode helaas afgelopen. Ofschoon ik nog regelmatig om een beetje bij te blijven bij Kooijman, nu bij mijn vroegere collega's Wim Verbeek en Gerrit Hendriksen, over de (mooie) winkelvloer kom! Oude liefde roest niet, zeggen ze dan.
Toen ik nog niet lang geleden in het Rotterdamse Radio Museum (t.o. Correct) was heb ik enorm genoten van al het moois dat ik van zeer dichtbij kende. Ik heb juni jl. enorm genoten van mijn bezoek aan de Grammofoonbeurs in het Jukebox Museum te Vianen. Er werd "op zolder" gerepareerd aan oude platenspelers, heb er met plezier naar gekeken en waar mogelijk mee helpen vasthouden.
Jack (met donkerrood hemd) kijkt met interesse naar een reparatie door Peter
Boin tijdens een NGG grammofoonbeurs
Memories, you know!
Tiel, juli 2007 Eindredactie Max Ramali |
|