Borstels


Philips Antistatische Discleaner, foto René Rijzewijk


Philips Antistatische Discleaner, foto's Arjen Vellekoop

Dit is de Plattofix nr 790 platenreiniger van Wittner, ingezonden door Peter Spies.

In de bruine bak gaat een lauw (25 graden) sopje van gedemineraliseerd (of gedestilleerd) water met een scheutje afwasmiddel. In elk van de twee gele plastic armen wordt een geel plastic plaatje vastgeklikt, voorzien van een schuimplastic strip (rechts op de bovenste foto).

De grammofoonplaat (30 of 17 cm) wordt tussen de schuimplastic strips in de twee armen vastgezet, en neergelaten in het badje. Zeer langzaam een keer of twee, drie tegen de klok in ronddraaien - de plaat wordt gewassen. Dan de armen, met de plaat, een stukje oplichten, en nog een paar keer ronddraaien - de plaat wordt (enigszins) afgedroogd.

Daarna kan de plaat in het meegeleverde droogrekje verder drogen en is de volgende plaat aan de beurt. Per bad kunnen 25 platen gewassen worden.


Sunderland arm, Pixall roller met reserverollen, Plattofix borstels en een groene Chant borstel.
Foto fam. Tiemens


Plattofix, Emitex Record Cleaning Cloth, Polydor Antistatic Disco-Set, Disco-3, Polydor platendoek


Acoustical Record-Cleaner


Dual "Micro" Pianissimo platenborstel 1957


Philips Soundsaver, rechts de Disco Service antistatic Plattofix, een platenborstel plus platendoek

Een aantal platenborstels- en doeken uit de verzameling van Max Ramali.

Een curieus instrument om platen uit de hoes te halen


B&O Carbon Fibre Record Cleaner



Watts Dust Bug Automatic Record Cleaner, foto's Peter Spies

Curieus is dat het flesje met 'Formula' na al die jaren geheel leeg is, terwijl het nog dicht zit en in ongeopende cellofaanverpakking. Een vorm van osmose?


Boots Audio Stylus Cleaner Fluid. Het kwastje (met afgebroken steeltje) op het flesje is bedoeld om het saffiertje schoon te maken


Bij de Engelse Parostatik Disc Preener (in de "verpakking" gefotografeerd) moest je het binnenste kokertje bevochtigen met gedenaturaliseerd water waardoor de buitenkant minimaal vochtig werd. De twee uiteinden dwars op de plaat houden om deze anti-statisch te maken

De heer Cecil E. Watts, Sunbury-on-Thames (Verenigd Koninkrijk) is de uitvinder van een reeks produkten voor het reinigen en in goede staat houden van grammofoonplaten. In 1954 begint hij met de fabricage en verkoop. De voornaamste produkten van Watts zijn:

Watts "Dust Bug". Dit produkt is een automatische platenreiniger voor draaitafels. Het is het eerste door Watts vervaardigde produkt
Watts "Parostatik" Disc Preener. Dit produkt wordt gebruikt voor het onderhoud van nieuwe grammofoonplaten, die niet eerder antistatisch zijn behandeld 
Watts "Manual Parastat". Dit produkt wordt gebruikt voor zowel nieuwe als oude platen en om oude grammofoonplaten weer in goede staat te brengen. Het werd ook verkocht met een "Humid Mop", waarmee de plaat wordt bevochtigd voordat de "Manuel Parastat" wordt gebruikt.
De "HiFi-Parastatkit", bestaande uit naaldreiniger, borsteltje en kussentje voor gebruik bij afspeelinstallaties van hoge kwaliteit.

De gegevens zijn afkomstig van Europa Portal


Schoonmaakgereedschap in houten DGG/Polydor bakje, Hennie Overdijk


De Micro Seiki Dust PU Extra, meeloopborstel met rol, komt overeen met het type MDP3, Max Ramali

Platenborstels uit de collectie van Ed Schulte

De Philips RC3000 Record and Stylus Cleaner is van het type "dustbug":


Philips meeloopborstel van Willem Schoonhoven, gebruiksaanwijzing