Recordon TP503

Een Engels dikteerapparaat in koffer uit 1948.

Het toestel kan geluid opnemen en weergeven op ronde papieren schijven, die zijn bedekt met een dunne magnetische laag. Het medium heeft iets weg van de vroegere diskettes die in computers werden gebruikt.

De Amerikaanse Brush "Mail-a-Voice" uit 1946 is het voorbeeld geweest voor de Recordon. De papieren schijven kunnen worden opgevouwen en in een enveloppe worden verstuurd.

Opnames kunnen handmatig worden gewist met behulp van de magneet die rechts voor op het apparaat zit. De arm loopt vanuit het midden naar de rand van de schijf, de speelduur is circa 5 minuten.

De handmicrofoon kan ook het opgenomen geluid weergeven. Een voetpedaal werd bijgeleverd, de accessoires worden opgeborgen in de deksel.

De Recordon dicteermachine is een produkt van Thermionic Products Ltd., Jermyn Street, Londen, na 1949 in Hythe.

Thermionic Products Ltd.is opgericht in 1944 door Alfred Colley en Edward Angold. Het eerste produkt van het bedrijf was een elektronisch werkend flitsapparaat, de "Mega-Flash". In 1948 verkrijgt het bedrijf een licentie van Brush waarmee Thermionic Products de Recordon TP503 gaat bouwen. Deze wordt in 1949 opgevolgd door de verbeterde TP504. De luxe "Diplomat" versie is gemaakt tot in 1953.

Eind 1948 slaagt Colley er in om een licentie te krijgen op de Brush tape recorder. Dit was de eerste in het Verenigd Koninkrijk gebouwde tape recorder. Er waren aanvankelijk wat problemen met de papieren band, in de tussentijd verdiende Colley een fortuin met de import van de "Drinking Duck", een speelgoed eendje dat dagen achtereen water kon drinken uit een bakje en werkte op zonne-energie.

Het toestel was van Peter Spies.

Peter Kalma heeft ook een Recordon, op zijn historische website is hierover meer informatie (inclusief foto's) te vinden, zie Peter Kalma's Recordon


Recordon met deksel en accessoires


De Recordon Stethoscoop (weergeven) en de Microfoon (opnemen/weergeven)

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Recordon
Fabrikant: Thermionic Products Ltd., Hythe

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Recordon
Type TP503
Serienummer
Bouwjaar 1951
Toepassing schijfrecorder
Draaisnelheid
Plaatdiameter 22,5 cm
Opneemproces
Arm bakelieten arm
Koppen gecombineerde opname- weergavekop
Aantal buizen 3
Type buizen Cossor 6SL7GT, 6SN7GT, 6X5GT
Voedingsspanning 100-130 of 200-250 Volt, 50 Hz, 40 Watt
Luidspreker geen
Chassis
metalen chassis, Brush licentie
speelduur 5 minuten
Behuizing bakelieten koffer
Afmetingen bxhxd 30x15x28 cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs onbekend
Geschatte waarde
Produktieperiode 1949-1951
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden microfoon, stethoscoop en voetpedaal


Onderaanzicht chassis