Philips AG7004 / AG7014 microscoop

 
Philips AG7004


Philips AG7014

De Philips naalden microscoop is bedoeld om grammofoonnaalden te testen op slijtage.


De microscoop werd verkocht aan Philips handelaren die middels dit fraai etalagekarton de aandacht konden vestigen op de beschikbaarheid van de Saffier onderzoek service

Het beste is een microscoop met 80- tot 200-voudige vergroting. Bij een geringere vergroting kan de slijtage pas worden ontdekt als zij in ernstige mate optreedt, bij te sterke vergroting wordt geen voldoende overzicht van de naald verkregen, en gaan vele ongerechtigheden onopgemerkt voorbij.

De naald dient in de richting van van de slijtvlakken bekeken te worden, omdat bij inspectie loodrecht op de slijtvlakken de slijtage pas in een later stadium goed duidelijk is. Op de foto rechts is een naaldenmicroscoop afgebeeld waarbij de toonopnemer op een steun wordt geplaatst en de naald dan praktisch onmiddellijk in focus komt.


Microgroef-saffiernaald, nieuw en na 75, 125, 175 en 225 uur gebruik. Wanneer het middelste beeld is bereikt (125 uur) is het gevaar voor de platen nog niet erg groot, doch op dat moment is verwisselen wel noodzakelijk

Het eerste model van deze service microscoop is de Philips AG7004 uit 1954. Deze AG7014 met centrale penbevestiging was te koop vanaf 1956.

De microscoop is eigendom van Max Ramali.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Philips' Gloeilampenfabrieken NV, Eindhoven

Land van herkomst Nederland
Eigennaam Service microscoop
Type AG7014
Serienummer  
Bouwjaar 1960
Toepassing microscoop voor grammofoonnaalden
Chassis  
Behuizing metaal
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs Hfl 35
Geschatte waarde  
Productieperiode 1956-1965
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden bevestiging Philips elementen d.m.v. een metalen pen