National Technics SL-V5

De Technics SL-V5 uit 1983 is een Direct Drive draaitafel die grammofoonplaten verticaal afspeelt. 

Het idee hierachter moet worden gezocht in de komst van de CD, die zoals bekend de grammofoonplaat in 1982 opvolgde. Het verticaal afspelen is visueel aantrekkelijk, en bij een CD-speler eenvoudig te realiseren.  Men probeerde dit principe, overgenomen van de jukebox, bij platenspelers ook toe te passen. Overigens met weinig succes qua verkoopcijfers.

De naald beweegt bij deze speler in een rechte lijn over de plaat, in tegenstelling tot een normale arm waarbij de naald een boog aflegt over de plaat. Hierdoor is de fouthoek (dat is de afwijking t.o.v. de hoek waaronder de groef is gesneden) zeer gering, waardoor de vervorming van het geluid t.g.v. de fouthoek minimaal is.

De druktoetsen zijn voor Aan-uit, Repeat, Start en Stop. Onder de kap zit rechts-onder een schuifje voor het handmatig instellen van de snelheid. Dit gebeurt normaal automatisch via een optische sensor. Boven de arm is een schaalverdeling in de kap aangebracht waarop met een pijlvormig lampje de armpositie wordt aangegeven.

Naast de getoonde zilverkleurige uitvoering is dit toestel ook in champagne geleverd.

De Matsushita Electric Manufacturing Company is opgericht in 1918 door Konosuke Matsushita. 


Konosuke Matsushita (1894-1989)

In 1927 werd het merk "National" voor het eerst gebruikt door Matsushita bij de introductie van een verbeterde fietslamp. In 1931 werd het eerste radiotoestel geproduceerd, een 3-lamps ontvanger. In 1932 werd de missie van het bedrijf geformuleerd:

"The mission of a manufacturer is to overcome poverty by producing an abundant supply of goods. Even though water can be considered a product, no one objects if a passerby drinks from a roadside tap. That is because the supply of water is plentiful and its price is low. Our mission as a manufacturer is to create material abundance by providing goods as plentifully and inexpensively as tap water. This is how we can banish poverty, bring happiness to people's lives, and make this world a better place". 

De grootschalige export naar de Verenigde Staten start in 1951 met een studiereis van Matsushita naar dit land. Dit was tevens zijn eerste reis buiten Japan. Daarna ging de expansie snel, Matsushita werd de grootste fabrikant van elektrische artikelen ter wereld met merken zoals National, Panasonic, Technics en JVC.

Dit toestel is van Peter Spies.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

National, Panasonic of Technics

fabrikant: Matshusita Electric Industrial Co., Ltd, Osaka

Land van herkomst Japan
Eigennaam Direct Drive Automatic Turntable System
Type SL-V5
Serienummer  
Bouwjaar 1983
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 33 en 45 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm
korte, tangentiale arm
aandrijving via DC motor
fouthoek < 0,1%
armlift
Element
P-mount MD element type Technics EPC24S
naald EPS24CS
Aantal transistors  
Type transistors  
Voedingsspanning 220 volt, 50 of 60Hz, 12 Watt
Luidspreker geen
Chassis
National 2-speed dek
Direct Drive motor
gelijkloop beter dan 0,035%
signaal-ruisverhouding beter dan 78 dB
Behuizing
kunststof, zilver
doorzichtige stofkap
cinch aansluitpluggen
Afmetingen bxhxd 31x37x18 cm
Gewicht 6,3 kg
Verkoopprijs Hfl 
Geschatte waarde
Productieperiode 1983
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
verticale opstelling
tangentiale arm