In Memoriam Johannes Petrus (Johan) Komen (1947 – 2015)

In 2009 kwamen we via Dick Zijlmans in contact met Johan. In zijn loods in Wormerveer werd al jarenlang om de week op de bovenverdieping het “Radiocafé” gehouden. Wij mochten daar wel elke maand een Klusmiddag voor het NGG houden. Zo gezegd, zo gedaan. Johan en Dick kwamen er elke keer gezellig bijzitten. Al vrij snel stelde Johan voor een deel van de verdieping in te richten met een deel van onze collectie. Na enkele zaterdagen hard werken en inrichten konden wij onze “Vintage Audio Salon” in gebruik nemen”. Als NGG waren wij daar uiteraard zeer blij mee. Spoedig werden zowel Dick als Johan officieel lid van het NGG.

Vrijwel zijn hele werkzame leven was Johan geluidstechnicus bij de NTS en later NOB. Van deze specifieke kennis hebben wij op veel gebieden kunnen profiteren. Ook was Johan groot kenner en verzamelaar van Philips audioapparatuur.

Vanaf begin 2014 liet hij verstek gaan bij de maandelijkse bijeenkomsten. Inmiddels niet meer in Wormerveer wegens verkoop van het pand, maar in Duivendrecht. Hij was ziek en moest geopereerd worden. Helaas bleek al snel van een herstel geen sprake. In april 2015 is hij uiteindelijk overleden. Wij hadden hem niet meer gezien sinds de laatste bijeenkomst in 2014.

Als we aan Johan denken zien we een man die er kritisch op toezag dat de reparaties netjes werden afgewerkt. Ook zijn speciale gevoel voor humor leerden we waarderen. We missen zijn persoonlijkheid, inbreng en kennis nog steeds.

Max Ramali
Voorzitter Nederlands Grammofoon Genootschap