Philips radio's in de jaren
'50, door Felix van Tol |
Philips radio’s in de jaren '50Ik wil u graag iets vertellen over Philips radio’s uit de jaren 50, en in het bijzonder over de eindversterking. Eerst een paar kreten, door Philips graag en veel gebruikt: Plano, Bi-Ampli, Hi-Q en Transformatorloze eindtrap (OTL). PlanoGaat alleen over de vormgeving, de meeste radio’s hadden een stationsnamenschaal en knoppen aan de onderkant van het front en daarboven een luidspreker.
Bi-AmpliBetekent 2 versterkers, nu in het stereo tijdperk vinden we dat heel gewoon maar in 1954 was het iets bijzonders. HI-Q en OTLKom ik later op terug. Eerst even iets over intermodulatie vervorming. Het hoorbare frequentie gebied loopt van ongeveer 50-15.000 Hertz en bij het weergeven van dit gebied met 1 eindbuis, 1 uitgangstransformator en 1 luidspreker ontstaat deze vervorming doordat de hoge tonen beïnvloed worden door de lage tonen. Bij het weergeven van b.v. een orkest wordt het geluid al gauw een soort brij en is het niet prettig om naar te luisteren.
Voor radio’s met alleen AM (middengolf) is dit niet zo erg omdat het frequentiegebied niet zo groot is maar toen begin jaren 50 de radio’s een FM-band kregen werd dit wel een probleem omdat op de FM-band een groter frequentiespectrum weergegeven kan worden dan op AM.
Hierbij is het uitgangsvermogen van de laagversterker wat meer dan van de hoogversterker omdat het meer energie kost om lage tonen weer te geven. Hi-Q
In hun streven naar perfectie zijn ze bij Philips nog verder gegaan en hebben ze de luidsprekers uit de radio gehaald en in aparte behuizingen gemonteerd, een vrij grote hoekbox voor de lage tonen en 2 kleine kastjes voor midden/hoog, ze noemen dit HI-Q (Highest Quality).
OTL
Het was nog niet mooi genoeg, de uitgangstransformator is een onding, duur in de productie en een moeilijk ding voor het frequentiespectrum dus zou het fijn zijn als we zonder kunnen. Bij Philips heeft men het volgende bedacht: als we een “single ended push-pull schakeling” toepassen kunnen we de impedantie flink verlagen en als we dan een speciale luidspreker maken kunnen we die rechtstreeks zonder transformator aansluiten.
Dit gebeuren noemde Philips “Directe energie-overdracht door serie-balanseindtrap” bij apparaten met 1 luidspreker. Bij de duurdere apparaten met 2 luidsprekers werd het “Bi-Ampli met transformatorloze scheiding van hoge en lage tonen”. Dit zijn dus geen echte Bi-Ampli apparaten en de scheiding bestond alleen uit een condensator die tussen de eindtrap en de hoog/midden luidspreker geplaatst werd. De geluidskwaliteit van deze radio’s is erg goed en Philips heeft toch het BiAmpli logo op deze radio’s geplakt.
Bij de eerste apparaten met een OTL eindtrap is een EL84 en een UL41 gemonteerd, omdat het spanningsverschil tussen kathode en gloeidraad bij een EL84 maar 70 volt mag zijn is deze niet geschikt voor de bovenste buis, de UL41 wel, het spanningsverschil mag ongeveer 150 volt zijn.
Een luidspreker met een impedantie van 800 ohm bleek goed te maken en paste prima aan op deze eindtrap. Een paar bijzondere radio’s zijn de BX998 en de B7X63A
De B7X63A is mijn favoriete radio, hij heeft een aantal instelbare voorkeurtoetsen en een motorafstemming, er zijn 2 OTL eindtrappen toegepast met 4x UL84, een voor hoog en een voor laag. Deze radio is in staat een behoorlijk volume van goede kwaliteit te produceren.
Hiermee is het OTL gebeuren een beetje afgelopen, sommige modellen lopen nog door tot begin jaren 60 en er is ook wat Hi-Fi apparatuur gemaakt met 800 ohm uitgang.
Vanaf 1958 maakt Philips ook aparte Hi-Fi componenten, een aparte versterker met losse luidsprekers en in eerste instantie een kathodevolger eenheid die in een radiotoestel gemonteerd wordt zodat deze radio als tuner gebruikt kan worden. Later is er een losse tuner gemaakt. De versterkers en de tuner waren eerst mono maar omstreeks 1959 ook stereo (AG9014). Deze apparaten hebben allemaal een OTL eindtrap en 800 ohm luidsprekers met 1 uitzondering, de AG 9006, dit apparaat heeft een uitgangs-impedantie van 1200 ohm. Vanaf 1962 is op de stereo versterker ook een laagohmige LS aansluiting gemaakt, het typenummer werd toen AG9015. Dit is een hele fijne versterker die met een paar 9710 luidsprekers nog steeds de moeite van het beluisteren waard is. Felix van Tol, oktober 2007
|