His Master's Voice RC120

De His Master's Voice 2008 grammofoon bestaat uit een houten koffer met daarin een Garrard RC120 wisselaar, versterker en een ingebouwde luidspreker.


Garrard RC120 wisselaar


De knoppen aan de voorzijde zijn voor Aan/uit-Volume, Bass en Treble.

De wisselaar is gemonteerd onder het deksel. Deze speelt de platen automatisch af, wanneer de diameter verschilt dienen de kleinere platen boven de grotere te liggen.

De geschiedenis van His Master's Voice gaat terug tot 1897. The Gramophone Company startte in Londen met de verkoop van grammofoons en vlakke geluidsplaten, een Amerikaanse uitvinding die toen 10 jaar oud was. In 1921 opende het bedrijf de eerste grammofoonplatenwinkel op het adres 363 Oxford Street.

In de jaren '20 groeide het bedrijf snel, onder meer door de verkoop van klassieke en dansplaten.

Nipper, de terrier van het beeldmerk van HMV is geboren in 1884 in Bristol, Gloucester. Hij werd zo genoemd omdat hij steeds probeerde in de benen van bezoekers te bijten. In 1887 stierf zijn baas, Mark Barraud. Nipper kwam terecht bij Francis Barraud, de jongere broer, die kunstschilder was. Deze maakte in 1898 een schilderij van Nipper die aandachtig luisterde naar een Edison-Bell fonograaf. Hij noemde het schilderij 'His Master's Voice'. Francis probeerde het schilderij te verkopen, dit lukte hem bij de Gramophone Company op voorwaarde dat hij de fonograaf zou overschilderen met de nieuwste grammofoon van dit bedrijf. In 1899 kocht HMV het gewijzigde schilderij voor 100 inclusief het copyright. Berliner, de uitvinder van de grammofoon en oprichter van de Victor Talking Machine Co. nam het doek mee naar de Verenigde Staten en gebruikte het daar eveneens als beeldmerk.

Deze grammofoon is van Chris Jones.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

The Gramophone Company Ltd. Hayes, Middlesex
Import: Bovema NV

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam  
Type 2008
Serienummer  
Bouwjaar 1957
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm metalen arm
Element Garrard GC2
Aantal buizen  
Type buizen  
Voedingsspanning 240 V AC, 50 Hz
Luidspreker ingebouwde luidspreker
Chassis Garrard RC120 3-speed platenwisselaar
Frontplaat luidsprekergrille
Behuizing
houten koffer, bekleed met Rexine
klapdeksel aan de bovenkant, handgreep aan de zijkant
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde
Productieperiode 1957
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden  
Manual Garrard RC120