General Electric A600 Show 'n Tell

Deze General Electric Show 'n Tell platenspeler en projector (Phono Viewer) is uit de jaren '60.
Met behulp van dit toestel kunnen speciale 33-toeren plaatjes worden gedraaid waarbij op het beeldscherm stilstaande beelden verschijnen afkomstig van een bijbehorende diastrip. Er kunnen ook gewone plaatjes worden gedraaid (16, 33 en 45-toeren), dus zonder beeld.

De beelden staan op een 16mm filmstrip, gevat in karton of plastic. Behalve de bekende kindervertellingen waren ook bijbelverhalen populair. De B-kant van het grammofoonplaatje bevat wel geluid, maar zonder beelden.

Voordat een plaatje met beelden wordt gestart moet de draaitafel eerst met de hand in een zodanige positie worden gedraaid dat een lijn zichtbaar wordt achter een venstertje naast de draaitafel.

Show 'n Tell platenspeler-projectors werden door General Electric verkocht tot ver in de jaren '70. Meer dan 100 titels zijn verschenen.

In 1892 ontstaat General Electric uit een samenvoeging van de Edison General Electric Company en de Thomson-Houston Company. De aanleiding is een aantal patent verwikkelingen tussen de twee firma's. Het nieuwe bedrijf wordt marktleider in alles wat elektrisch is.
Tijdens de eerste wereldoorlog worden in de USA de belangrijkste patenten op het gebied van de radio samengevoegd om de oorlogsinspanning te faciliteren. De productie heeft nu een militair doel. General Electric, United Fruit, AT&T and Westinghouse Electric leggen in 1919 de basis voor RCA. Eigenaar van RCA wordt AT&T en GE, directeur is David Sarnoff. United Fruit en Westinghouse participeren. In 1925 besluiten General Electric, Westinghouse en RCA om hun ontwikkelinspanningen verder te bundelen, de RCA fabrieksvestiging in Camden USA wordt gebruikt als locatie. Later dwingt de Amerikaanse overheid RCA via antitrust wetten om weer meer onafhankelijk te gaan opereren. In 1926 neemt RCA een aantal radio stations over, en richt NBC op.
In 1928 ontwikkelt Ernst W. Alexanderson voor GE  een 48-lijns televisie systeem. In 1929 neemt RCA de Victor Talking Machine Company over en verwerft daarmee het beroemde Nipper logo. Buiten de Verenigde Staten krijgt HMV dit recht. Tot 1930 worden de GE radio's verkocht onder het RCA label, daarna zijn ze vaak voorzien van het GE logo.

De foto hierboven is afkomstig van Peter Spies


Robin Hood op de General Electric Show 'n Tell

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

General Electric

Land van herkomst Verenigde Staten
Eigennaam Show 'n Tell
Type A600
Serienummer  
Bouwjaar 1964
Toepassing grammofoon met gekoppelde projector
Draaisnelheid 16, 33 en 45 t/min
Plaatdiameter maximaal 30 cm
Arm plastic
Element kristal
Aantal transistors 2
Type transistors  
Voedingsspanning 110 volt AC, 60 Hz
Luidspreker  
Chassis GE dek
Behuizing plastic behuizing
Afmetingen bxhxd 32x28x20 cm
Gewicht 3,2 kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde  
Productieperiode 1964-1968
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden