PERSBERICHT
Seventies-vinyl op Moederdag in MuseumCafé
2 Mei 2006
Tracteer je moeder op een middagje terug naar de jaren zeventig. Dat kan op zondag 14 mei 2006 (Moederdag!) in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. In het MuseumCafé klinkt de hele middag seventies-muziek want het Nederlands Grammofoon Genootschap draait 70’s-vinyl op 70’s-Pickupjes. In het Museum zelf is een prachtige seventies-expositie te zien. Een leuk nostalgisch uitje voor het hele gezin.
De jaren '70 in muziek.
1970: Midden in de flower-power met “Hair”, “Woodstock” en de lage landen versie: “Kralingen” in Rotterdam.
1980: Reggae, New Wave, de Punkrage was net over zijn hoogtepunt heen. Een zeer uiteenlopend decennium is het geweest. Van Beatles tot Dire Straits, van Charles Aznavour tot the Police, Simon and Garfunkel tot
AC/DC. In hetzelfde decennium de Poppys en the Sex Pistols. Hoe groot kan het verschil zijn! The Osmond Brothers waren in 1972 bij Mies Bouwman nog erg braaf met het toen ruige “Crazy Horses”.
Saturday’s Night Fever
We hadden platen met eeuwigheidswaarde, getuige de hoge noteringen in de vele jaarlijkse Top 100, 500 en 2000 etc. afleveringen. Met groepen als Black Sabbath, Queen, Meatloaf, Deep Purple,
AC/DC en Led Zeppelin ook het decennium van de hardrock. Maar ook mainstream muziek nam een vlucht: the Carpenters, Shirley Bassey, Neil Diamond, Herb Alpert met zijn A&M label. Maar ook het grote begin en einde van supergroep Abba vond plaats in de jaren
'70. Opmerkelijk bijna synchroon aan dat van the Beatles 10 jaar eerder.
En natuurlijk de opkomst van de soul en disco, in gang gezet door the Bee-Gees met de soundtrack van Saturday’s Night Fever waarin John Travolta schitterde en doorbrak.
Wat was er zoal nog meer te beleven? De softrock van Rod Stewart, progressieve underground van Lou Reed en John Cale, maar ook country kende vele hoogtepunten; Lynn Anderson’s Rose Garden bijv., Charley Rich, Dolly Parton, Linda Ronstadt en Crystal Gayle. Countryfolk op de legendarische lp Déja-Vu uit 1971 van
Crosby, Stills, Nash & Young. Countryrock van de Eagles, Allman Brother’s Band, Poco, Little Feat, Steve Miller en
The Outlaws.
Long Tall Ernie & the Shakers
Maar ook een wonderbaarlijke revival van de Rock-'n-roll: Dave Edmunds, the Darts, Hank Mizell, Alvin Stardust, Matchbox, the Ramones en natuurlijk de hitfilm uit 1978: Grease. Met wederom John Travolta. Deze film trekt nog steeds publiek; oud en … jong. Maar ook heruitgaven van Fats Domino en Chubby Checker komen we tegen in de Top 40. En ook Chuck Berry maakt nog een hit. In ons eigen land Long Tall Ernie & the Shakers, Hank the Knife & the Jets en de op Elvis geënte stijl van Jack Jersey. Deze heeft midden jaren 70 nog in Memphis een lp opgenomen met de Jordanaires!
Muziek uit de jaren '70 oubollig?
Coca-Cola heeft tegenwoordig één van de bekendste Cola-tunes van weleer in een nieuw R&B jasje gestoken; “ I’d like to teach the world to sing” van de New Seekers uit 1971.
Ook in Engeland was herkenbare muziek. Denk aan de Glamrockgroepen als Mud, Slade, Gary Glitter, Roxy Music, Suzie Quattro en natuurlijk David Bowie die deze stijl ontwikkelde in 1972 voor zijn Ziggy Stardust personage. In de USA nam Alice Cooper deze stijl deels over, evenals later Kiss. Zij het met wat meer horror elementen. Voorloper van de zgn. Gothic stijl? Wat te denken van superster Elton John? Maar ook grote namen uit de jaren 60 deden het nog goed; Rolling Stones, Eric Clapton, Kinks, Elvis Presley zelfs. De lijst is schier eindeloos.
The Partridge Family
Ook het Songfestival leverde vele beroemde namen op; Vicky Leandros, Dana, Mocedades met Eres-tu, en uiteraard Abba in 1974. Ook de beroemde tv-familie
“The Partridge Family” met de ongekend populaire David Cassidy. Op iedere meidenkamer begin jaren
'70 was zijn poster te vinden, voorzien van een lippenstiftkus. In Nederland uiteraard grote namen als de Cats, Shocking Blue, Earth and Fire, Golden Earring, George Baker Selection, Focus en Anita Meyer. Velen van hen brachten het zelfs tot een no. 1 notering in de USA. Maar ook de symfonische rock kwam tot grote bloei. Denk aan Kayak, Solution, Supersister en natuurlijk Ekseption. Helaas ontvielen ons ook velen, vaak nog aan het begin van hun roem; Jim Morisson, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Croce, Sid Vicious, Al Wilson, Elvis en Lowell George. Enkelen hebben net als James Dean, Marilyn Monroe en JFK de Eeuwigheidsstatus bereikt.
De jaren '70: Muzikaal gezien een decennium waarin ongelooflijk veel gebeurde en kon, en tot op de dag van vandaag nog steeds duidelijk aanwezig als inspiratiebron. In één middag is het onmogelijk alle muziekstijlen de revue te laten passeren. Toch zullen vele zwarte schijven op 14 mei 2006 een zo goed mogelijk muzikaal tijdsbeeld vormen van dit opwindende decennium. Het vinyl zal gedraaid worden op originele apparatuur uit die tijd om de juiste sfeer op te roepen.
Wanneer: zondag 14 mei 2006
Locatie: MuseumCafé van Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn
Toegang: MuseumCafé: gratis, Museum: 4 euro, 4-16 jaar 2 Euro, Museumkaart gratis.
Tijdstip: 13.00-17.00 uur. (Museum opent om 12 .00 uur!)
Info: www.museumhoorn.nl
Einde persbericht
Voor nadere info: Hans Stuijfbergen, 0229-214001 of info@museumhoorn.nl