Fotoalbum

Haarlem Vinylstad, door Max Ramali
 

Foto's Max Ramali en René Rijzewijk

Donderdag 14 augustus om 17:00 uur was de opening van de tentoonstelling “Haarlem Vinylstad” in het Historisch Museum Haarlem.

Haarlem gold vanaf midden jaren '50 tot heden als belangrijke vinylstad waar zich vele belangrijke platenmaatschappijen als Bovema, Artone en Negram gevestigd hadden. Ook de grote platenperserij van CBS in de Waarderpolder was beroemd. 

Tot op heden worden daar nog dagelijks ruim 30.000 lp’s geperst op 33 persen. Deze perserij, welke sinds 1998 onder de naam Record Industry bestaat, is momenteel de grootste ter wereld. 

Ook zijn er vele beroemde Haarlemse popgroepen en zangers geweest zoals Boudewijn de Groot, Lennaert en Astrid Nijgh, Ekseption en the Bintangs. Tegenwoordig natuurlijk o.a. Alain Clark.Na de oorlog was er een grote en levendige jazzscene. Deze heeft ongeveer tot midden jaren '60 bestaan. Tot aan de opkomst van de Beatles, Rolling Stones en andere beatgroepen.


Laura van der Wijden

Het officiële gedeelte van de opening vond plaats in de mooie binnentuin. Gelukkig was het droog met een beetje zon. Er waren enkele honderden genodigden.


Pina Cardia

Museum directeur Laura van der Wijden deed de openingsspeech, waarna Hoofd Museale Zaken Pina Cardia inging op de totstandkoming en de inhoud van de tentoonstelling. Hierna was er een kort optreden van de Haarlemse popzanger Niels Geuzenbroek.


Niels Geuzenbroek


Hennie Overdijk

 

Na afloop van het buitengebeuren verspreidde iedereen zich over de tentoonstellingsruimten met het glas in de hand. Dick en Max bemanden de (druk bezochte) platenbar.  Hennie zorgde voor de muziek en trok daarmee vele bezoekers naar zich toe.


Platenbar


Platenbar Dick Zijlmans

Het museum is onderdeel van het fraaie voormalige Elizabeth Gasthuis en gevestigd schuin tegenover het Frans Hals museum. De tentoonstelling beslaat twee ruime zalen met daar tussenin een kleine filmzaal waar een korte film van de Record Industrie laat zien hoe platen geperst worden. Er wordt niet enkel aandacht aan vinyl besteed, ook het schellak 78t tijdperk wordt uitgebreid belicht.

Ook zijn er enkele (koffer)grammofoons te zien, want daar “draait" het uiteindelijk om bij vinyl: plaatjes draaien. 

Vele bezoekers hadden daarom ook een groot “O ja!” gevoel bij het zien van de platenbar, grammofoons en de singeltjes. Jeugdherinneringen en sentimenten kwamen boven drijven.

Het NGG heeft een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan deze tentoonstelling in de vorm van (beeld)materiaal en info, met als eyecatcher de platenbar met de twee bar phonosets van Druco en Acoustical. Beiden Amsterdamse producten.

Het is de bedoeling dat de tentoonstelling nog wordt aangevuld met div. objecten. Men is bijv. op zoek naar een fraaie jaren '50 jukebox.
Ook worden er i.s.m. het NGG enkele grammofoonreparatiedagen georganiseerd, omlijst met 45-t muziek op authentieke platenspelers.
Deze en andere activiteiten worden tzt vermeld op de website van het museum.

De tentoonstelling loo pt tot 1 maart 2015.
Bij de tentoonstelling hoort een leuk boekje met vele foto's wat aldaar te koop is.

Citaat uit een dankmail van het museum: 
“Ik heb énorm veel enthousiaste reacties ontvangen over jullie optredens. Hoe geweldig was het om de platenbar bemand te zien en dat er plaatjes werden gedraaid in de gang. Het is zelden zo gezellig geweest in het museum. We zijn jullie dus enorm dankbaar."


Gitaar Boudewijn de Groot

Max Ramali
voorzitter NGG