Fotoalbum

 Muzikale Meesterwerken Serie, door Jan Werner
 

Beste 'Grammofoners'...

Hierbij even een reactie bij het zien van de MMS grammofoon op de site. Vroeger was dit onze grammofoon, waarmee het allemaal is begonnen. Naast ons Draadomroep abonnement was deze pick-up koffer een welkome aanvulling bij het genieten van de klassieke muziek thuis.

Mijn vader vond het nodig om maar eens een grammofoon aan te schaffen en hij viel voor deze bijzonder prettig geprijsde aanbieding. Een advertentie achterop de toenmalige V.P.R.O. gids, waarbij deze MMS-pick-up koffer werd aangeboden met een gratis 25 cm langspeelplaat. Die heb ik nog in bezit.

Na ontvangst van de "Electrofoon" (MMS platenspeler) werd alles 's avonds uitgepakt, ook de gratis 25 cm Langspeelplaat "MMS 100W Speciaal" was meegeleverd. Deze in Nederland uitgegeven persing was een begin van het abonnement op de Gramoclub met het maandblaadje 'de Kring' (12 x 15 cm), waarin de volgende plaat van de maand werd aanbevolen. Als je de annulerings-antwoordkaart niet instuurde, werd de week daaropvolgend de aanbiedings LP thuisgestuurd. De prijs was hierdoor aantrekkelijk: Hfl 10,95 tot Hfl 11,90 voor een 30 cm langspeelplaat.

We hebben zo een redelijk aantal klassieke 30 cm platen gekocht. Ook de Negro Sprirituals van het Golden Gate Quartet was een welkome afwisseling
Ook was er jazz in het MSS verkoop programma met het label 'Jazztone'
Al deze platen waren mono. Bij de opkomst van de stereofonie rond 1960 was het ook gedaan met de MMS.
Ik herinner mij nog een negatief artikel daarover (dit zal ik later nog eens sturen..)

De eerste Firato tentoonstellingen lokten ons naar nieuwe luisterwegen.
Het platen verzamelen werd dan ook niet doorgezet vanwege de aankoop van een Telefunken Magnetophon 95 bandrecorder, die natuurlijk ook prachtig de live zondagmiddagsconcerten van het Concertgebouw Orkest kon opnemen van de storingsvrije Draadomroep toen. Ook was die bandrecorder zeer geschikt om gesproken banden af te spelen van mijn ge-emigreerde broer uit Australie.

Het begon dus allemaal met de Muzikale Meesterwerken Serie, de uitgeverij en postorderbedrijf die via advertenties een aantal abonnee's heeft verworven die zich maandelijks een Plaat van de Maand lieten toesturen. Je moest een bericht versturen dat je een bepaalde plaat niet wilde ontvangen, anders werd deze gewoon per rembours door de postbode aangeboden.

De M.M.S. was gevestigd in de Paulus Potterstraat 12 in Amsterdam, waar het souterrain van het pand helemaal volstond met LP's. De Nederlandse uitgeverij was een filiaal van de Amerikaanse 'Musical Masterpiece Society', in Nederland werd dezelfde afkorting gebruikt. Het logo is een ovaaltje met 2 dirigerende handen met rechts een dirigeerstokje omgeven door lauwertakjes op een donkerblauw platenetiket.

De Nederlandse MMS werd heel succesvol en opende zelfs in een aantal steden in ons land eigen winkels, bij ons in Utrecht destijds in de Zadelstraat, waar de platen en de MMS grammofoons werden verkocht. Het was ook mogelijk om de Plaat van de Maand alvast te beluisteren. Een aantal bekende platen van deze abonnementenserie kom ik regelmatig tegen op markten en kringloopwinkels.

Het was in de nog monorale tijd ("monauraal" werd het toen ook genoemd).
Door de gevestigde platenbranche met hun vele verkoopkanalen werd natuurlijk adequaat gereageerd door ook heruitgave series uit te brengen, maar toch altijd voor Hfl 15,- of Hfl 16,90.

Toch heeft de Nederlandse M.M.S. ertoe bijgedragen de flinke prijs van de klassieke langspeelplaat wat onder druk te zetten en de platenuitgeverijen aan te sporen ook in een lager budget goede klassieke lp's uit te brengen. In de begin jaren 70 begon dat in de vakhandel met de promotie LP's van o.a. Frans Bruggen Blokfluit (Telefunken).


Jan Werner is al vroeg in de weer met een grammofoon 

Jan Werner
(v.m. Klassieke Grammofoonplaten- en Audioverkoper in Utrecht)


Een ansichtkaart van de Oude Gracht in Utrecht: Fa Wagenaar, het pand met de 3 bogen links, de Pianomuziek-, grammofoonplaten- en geluidsapparatuur winkel waar ik 15 jaar werkte. Daarna ging ik 2 jaar naar Richter-Audio, 1e etage PC Hooftstraat, om vervolgens 8 jaar in Brabant hifi apparatuur te verkopen

Jan de Ruijter schreef ons: Leuk om weer aan die tijd herinnerd te worden. Ik ben namelijk in de jaren 60 ca. 5 jaar filiaalhouder geweest in de Paulus Potterstraat te Amsterdam.

De MMS hield kantoor in de Paulus Potterstraat op nr. 12, de winkel en de kelder waarover hierboven geschreven wordt waren gevestigd op nr. 16.

De plaat van de maand kostte toen fl. 11.50 De ondergang van MMS is (mede) te wijten aan het feit dat men in Amerika nevenactiviteiten ging opzetten. Om deze reden gingen we boormachines, keukensets, jasjes, paspoppen e.d. importeren en deze werden dan in dezelfde winkel verkocht. MMI werkte toen al als een postorderbedrijf.

De MMS had filialen in: Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

De afgebeelde Franse GID grammofoon was qua service een ramp. Veel klachten o.a. over de aandrijfsnaar. Nadien ben ik in de winkel B&O en andere gangbare merken gaan verkopen.

naar deel II van de Muzikale Meesterwerken Serie