Fotoalbum

Weco Gramodisk

De Weco ,,Gramodisk'' uit 1930 is een van de eerste systemen waarmee in de huiskamer geluid kan worden opgenomen op dunne aluminium schijfjes. Dit gaat met een speciale elektrische Weco grammofoon met geleidespil en een speciale snijnaald. Deze apparatuur wordt geleverd door de Duitse firma Braun.

De hierboven afgebeelde Recordograph kan ook platen weergeven. Hiertoe wordt de transportspindel vervangen door een gladde as, waarna het toestel geschikt is voor weergave. Een tangentiaal weergavesysteem voor grammofoonplaten wordt dus al in 1930 toegepast.


Weco ,,Gramodisk'' label met Psalm 134 en 121:
Dat 's Heeren zegen op U daal' en 'k Sla d'oogen naar 't gebergte heen.
Verder Psalm 68: Geloofd zij God


Twee aluminium Gramodisk plaatjes, diameter 20 cm, dikte 1 mm, speelduur 2 minuten


Enveloppe voor het verzenden van een plaatje


Op de achterkant van de enveloppe staan nuttige aanwijzingen t.b.v. het afspelen van de disk

De plaatjes zijn eigendom van Mieke Lunenberg, hierop zijn de zangstemmen van haar toen nog zeer jonge vader en oom te beluisteren.


Verpakking met 12 cactusnaalden. Links een ongebruikte, rechts een 1 maal gebruikte naald. Na enkele omwentelingen vormt zich een brede naaldtop met een "heuveltje" dat in staat is de ondiepe groef van de aluminium Gramodisk te volgen


Een aantal bamboe naalden en een houten naald

Voor dit beluisteren is een 78-toeren grammofoon nodig met een naalddruk van zo'n 160 gram. Een moderne lichtgewicht pickup werkt niet vanwege de te geringe naalddruk. De naald springt onmiddelijk uit de groef. Er kan alleen worden gedraaid met houten- of cactusnaalden, de ondiepe aluminium groef is veel te zacht voor een naald van een harder materiaal.

Op de onderstaande foto is de groef van zo'n plaatje zichtbaar. De slingerende beweging in de groef komt overeen met het opgenomen geluid. De donkere vlekken zijn in de loop van de tijd veroorzaakt door oxidatie van het aluminium. Dit maakt het afspelen zeer lastig, er ontbreekt een gedeelte van de groef waardoor de naald gemakkelijk "de weg kwijtraakt" tijdens het afspelen.



Op de foto is te zien dat er per centimeter 30 groeven op deze plaat staan. Per plaatkant zijn er 155 groeven, zodat de speelduur van het plaatje 2 minuten is


Philips voerde in 1930 een soortgelijk produkt, hierboven twee aluminium Philigram plaatjes