Novelty

De "Phonograph Top" is een tol waarmee speciale metalen hill-and-dale plaatjes kunnen worden afgespeeld. De tol wordt in een snel draaiende beweging gebracht met een stukje touw, vervolgens wordt met de hand de aftaster met hoorn licht tegen het draaiende plaatje gedrukt. Geheel handbediend dus. Met dank aan Peter Spies.


Pfizer relatiegeschenk, foto Max Ramali

Deze speler bestaat uit een gevouwen kartonnen kaart plus een eenzijdig, flexibel plastic grammofoonplaatje met vingeraandrijving. Het gevouwen gedeelte fungeert als membraam, toonarm en tevens als tweezijdige (rechte) hoornversterker. De metalen naald zit vast aan het membraam. Verder is nog voorzien in een plastic lager ten behoeve van de plaatfixatie, een plastic vingergreepje en een elastiekje dat zich tussen de achterwand van de hoorn en de basis van de speler bevindt.

Dergelijke gadgets werden door de pharmaceutische industrie via artsenbezoekers in het medische circuit uitgedeeld. Tegenwoordig moet men al minstens met een Ipod of een laptop aankomen. Of een congresbezoek, wat per definitie in een exotisch oord plaatsvindt.


De arm wordt met een elastiekje op de plaat gedrukt

De gesproken tekst op het plaatje komt overeen met de gedrukte tekst op de speler. Terra-Cortril bevat een combinatie van een antibioticum en een ontstekingsremmer en wordt gebruikt als oog- en oorzalf of -suspensie. Volgens de fabrikant wordt er een ongekend snelle en goede genezing mee bereikt.