Defiant MP2

Deze Defiant MP2 wisselaar is uit 1962 en heeft een ingebouwde versterker en luidspreker. Het toestel is de opvolger van de Defiant R209 uit 1959.
Het grammofoon dek is een BSR Monarch UA14. Deze speelt een stapel van 10 platen met verschillende diameters volautomatisch af, en stopt na de laatste plaat.  De aftaster is voorzien van 2 naalden (Normaal en Micro). 

In de kast is een versterker ingebouwd. Deze heeft knoppen voor Volume en Tone rechts opzij.

De Britse Co-operative Wholesale Society (CWS) is opgericht in 1863, en start in 1922 met de produktie van grammofoons. In 1925 komen daar radiotoestellen bij. Rond die tijd beginnen de andere Britse fabrikanten op dit gebied te morren over oneerlijke concurrentie, de reden hiervan is dat CWS als cooperatie dividend uitkeert aan haar leden. Rond 1933 leveren Philips en Ekco geen toestellen meer aan CWS. Men start eind 1933 echter een samenwerkingsverband met GEC. Op dat moment ontstaat het merk Defiant dat eigendom is van CWS. In december 1933 komt het eerste Defiant radiotoestel op de markt, de Defiant 333. De term "Defiant" gaf aan dat de cooperatie gereed was voor de strijd tegen de rest van de radio industrie. Het merk wordt een succes. Na de oorlog is CWS onder meer betrokken bij de verhuur van TV toestellen en worden de Defiant produkten ook door de radio industrie geaccepteerd. De meeste Defiants zijn gemaakt in de Plessey fabriek in Ilford.

Deze grammofoon is van Chris Jones.

<- BSR SP6 spindel


Gebruikershandleiding

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Defiant
Fabrikage: Plessey, Ilford
Verkoop: Co-operative Wholesale Society CWS

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Defiant
Type MP2
Serienummer  
Bouwjaar 1962
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 16, 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm plastic
Element stereo turn-over
Aantal buizen 2
Type buizen UCL83, UY85
Voedingsspanning 200...250 volt AC, 50 Hz
Luidspreker ingebouwd
Chassis
BSR Monarch UA14 wisselaar met 4 snelheden
mono versterker
Behuizing houten koffer
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs 16
Geschatte waarde
Productieperiode 1961-1962
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden